E-ÇÖZÜMLER
e-Fatura, e-Defter ve e-Arşiv gibi uygulamaların operasyonel süreçlere sağladığı katma değer ile iş gücü, arşivleme ve kağıt fatura gönderim maliyetlerinde sağlanan tasarruftan çok daha önemli kazanımlar elde edilmeye başlandı. Artık faturalar elektronik olarak daha kısa zamanda hazırlanıyor ve hızlı şekilde ibraz edilebiliyor.
Vergiye konu olan tüm kağıt belgelerin dijital ortama aktarılması yönünde çalışmalar hız kesmeden devam ederken, dijital dönüşümün örnekleri her geçen gün artıyor.
e-FATURA
e-Fatura, önceden tanımlanmış kullanıcıların UBL-TR standardında ve elektronik belge olarak düzenledikleri faturaların, belirlenen veri aktarım protokolü aracılığı ile gönderen taraftan alıcı tarafa iletimini sağlayan mesajlaşma alt yapısıdır.
e-Arşiv
e-Arşiv, Vergi Usul Kanunu uyarınca kağıt ortamında düzenlenmek, muhafaza ve ibraz edilmek zorunluluğu bulunan faturanın; 433 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde yer alan şartlara uygun olarak elektronik ortamda düzenlenmesi ve ikinci nüshasının elektronik ortamda muhafaza ve ibraz edilmesine imkan sağlayan uygulamadır. e- Fatura kapsamı dışında kalan firma ve tüketicilere kesilen faturaların da elektronik ortamda düzenlenmelerine ve ikinci nüshasının elektronik olarak muhafaza ve ibraz edilmesine olanak sağlamaktadır.
e-İrsaliye
Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından 01.01.2018 itibariyle isteğe bağlı olarak uygulamaya geçirilecek olan e-İrsaliye, kağıt ortamdaki “Sevk İrsaliyesi” ile aynı hukuki niteliklere sahip dijital irsaliye belgesidir. Ticari hayatımızda “Sevk İrsaliyesi” ve “Taşıma İrsaliyesi” en yaygın kullanılan irsaliye türleridir. İlk etapta sadece “Sevk İrsaliye” belgesi e-İrsaliye kapsamına dahil edilmiştir